BLI SEXOLOG
Innhold
1. Hvordan bli sexolog?
2. Hvordan starte egen praksis?
Hvordan bli sexolog?
Det er stadig flere som tar kontakt med Norsk forening for klinisk sexologi, NFKS, og spørom hvordan en kan bli sexolog. Vi er glade for alle henvendelser og ser positivt på at flereønsker å skaffe seg sexologisk kompetanse.
Tittelen sexolog er ikke en beskyttet tittel. Det betyr at alle kan kalle seg sexolog, selv om en ikke har utdannelse eller kompetanse til å hjelpe personer som opplever utfordringer knyttet til seksualitet eller kjønn. Sexologmarkedet i Norge i dag er uregulert både når det gjelderkompetansen til den som tilbyr sexologisk hjelp og prisen på konsultasjon.
I påvente av at norske helsemyndigheter etablerer en godkjenningsordning, har NFKS isamarbeid med den nordiske sexologiforeningen NACS, etablert en godkjenningsordning. Det er tidligere fire titler som er beskyttet: Spesialist i sexologisk rådgivning NACS, Spesialist i klinisk sexologi NACS, Spesialist i seksualundervisning og opplysning NACS og Spesialist i vitenskapelig sexologi NACS.
Fra 2024 er det to nye titler som er beskyttet: Autorisert klinisk sexolog NACS og Autorisert pedagogisk sexolog NACS.
Her finner du detaljert informasjon om autorisasjonsordningen til NACS
For å kunne søke om autorisasjon, må en ha gjennomført minimum treårig utdanning på høyskole/universitetsnivå innenfor helse- eller sosialfag eller pedagogiske fag. I tillegg må en ha relevant praksis med klinisk yrkeserfaring eller med undervisning. Praksis skal være veiledet med godkjent veileder for klinisk sexolog.
I Norge kan en studere sexologi ved Universitetet i Agder, men det finnes også emnefag/sexologikurs ved andre høyskoler og universitet som kan gi mulighet kompetanse, samt utdannelser i utlandet.
Ønsker en å ta sexologiutdannelse med tanke på å bli autorisert, må en forsikre seg om at studiet/kursene totalt gir minimum 60 studiepoeng innen sexologi. Send gjerne en e-post til Norsk forening for klinisk sexologi (post@nfks.no) om du vil sjekke ut om utdanningen fører til NACS-godkjenning.
Av alle som er autorisert i Norge i dag, er det kun et fåtall som jobber fulltid i egen privat praksis. De aller fleste fortsetter å jobbe der de er før og under utdannelsen, men får frigitt arbeidstid til å ha et sexologisk fokus.
Ønsker en å etablere en egen praksis som klinisk sexolog, er det viktig å søke om NACS godkjenning. Det er også på det sterkeste anbefalt at en selv får veiledning når en driver praksis og at en har et egnet program for journalføring.
Send gjerne en e-post til post@nfks.no om du har spørsmål!
Hvordan starte egen praksis?
Den siste tiden har
styret fått stadig flere henvendelser fra NFKS sine medlemmer med ulike
spørsmål knyttet til det å starte opp privat praksis. Her finnes det nok ikke
en standardløsning som passer alle, men enkelte ting kan det være greit å ha
tenkt igjennom før en starter opp. Vi har forsøkt å samle en del nettsider og
lenker som kan være til hjelp, samt peke på spørsmål og problemstillinger det
kan være lurt å ha tenkt igjennom og funnet ut av før en starter opp.
Hvordan skal jeg forberede meg?
Altinn har mange nyttige tips det vil være viktig å sette seg inn i.
Noe av det første du
bør tenke gjennom, er hvordan du skal organisere deg. Å starte
enkeltpersonforetak er antageligvis det vanligste, det kan du lese mer om her:
Her kan du lese mer om hva enkeltpersonsforetak er, og her kan du finne tips til ting du bør tenke på før du blir selvstendig næringsdrivende.
Økonomi
Skatteetaten har informasjon til den som ønsker å starte opp en bedrift.
Du finner også oppdatert informasjon om skatt for bedrift og organisasjon.
Det finnes et stort
mangfold av tilbydere på betalingsløsninger, regnskapssystemer og forsikring,
dette er noe av det en bør sette seg inn i for å finne ut av hvilke løsninger
en trenger;
Betalingsløsninger
Det finnes et stort mangfold av tilbydere på betalingsløsninger, regnskapssystemer og forsikring, dette er noe av det du bør sette deg inn i for å finne ut av hvilke løsninger som vil fungere best for den virksomheten du skal starte.
Her kan du lese mer om for eksempel Vipps sine løsninger, eller Zettle som betalingsløsning.
Regnskap
I Altinn finner du en artikkel som sier noe om regnskapsrutiner og praktiske tips. Om du er i tvil om du må føre regnskap, kan kanskje denne artikkelen gi noen svar.
Av regnskapsprogrammer er det mange som velger Fiken, men det finnes mange gode og enkle programmer, og her kan du finne en sammenligning av ulike regnskapsprogram.
Forsikring
NAV har en fin oversikt over forsikringer for selvstendig næringsdrivende.
Ellers anbefaler vi at hver tar kontakt med sin fagforening for å høre hvilke forsikringsordninger som finnes for selvstendig næringsdrivende.
Det finnes også en tilskuddsplikt som det er viktig å sette seg inn i.
Merverdiavgift?
Foreningen har fått mange spørsmål fra medlemmene knyttet til de nye bestemmelsene om merverdiavgift. Dette er svaret vi har fått fra Skatteetaten;
Spørsmål om merverdiavgift på inntekt i sexologpraksis:
Bestemmelsene finner man i Lov om merverdiavgift § 3-2 m.v. Utdrag av bestemmelsene følger nedenfor.
Tittelen sexolog er ikke en beskyttet tittel. Det betyr at alle kan kalle seg sexolog, selv om en ikke har utdannelse eller kompetanse til å rådgi personer som opplever utfordringer knyttet til seksualitet eller kjønn. Sexologmarkedet i Norge i dag er uregulert både når det gjelder kompetansen til den som tilbyr sexologisk hjelp og prisen på konsultasjon.
I påvente av at norske helsemyndigheter etablerer en godkjenningsordning med hjemmel lovverket som er beskrevet nedenfor vil denne tjenesten være merverdiavgiftspliktig når omsetningen overstiger kr. 50.000,- i løpet av en periode på 12 måneder ( Ikke kalenderår ).
§ 3-2.Helsetjenester mv.
(1) Omsetning og formidling av helsetjenester er unntatt fra loven, herunder tjenester som
a. omfattes av helse- og omsorgstjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven
b. omfattes av tannhelsetjenesteloven, samt tanntekniske tjenester
c. omfattes av folketrygdloven kapittel 5 og 10
d. ytes av yrkesgrupper med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven e. ytes av bedriftshelsetjenesten
(2) Omsetning og formidling av kosmetisk kirurgi er unntatt fra loven kun dersom inngrepet er medisinsk begrunnet og er finansiert helt eller delvis av det offentlige. Det samme gjelder kosmetisk behandling. Kosmetisk kirurgi eller kosmetisk behandling som omfattes av første ledd bokstav b, er unntatt fra loven kun dersom inngrepet eller behandlingen er medisinsk begrunnet.
(3) Omsetning og formidling av alternativ behandling etter lov om alternativ behandling av sykdom mv., er unntatt fra loven kun dersom behandlingen
a) inngår som en integrert og sammenhengende del av helsehjelp etter helsepersonelloven som finansieres helt eller delvis av det offentlige, og
b) ytes av autorisert helsepersonell uten særskilt vederlag
Journalføring
I en privat praksis med pasient/klientarbeid, er du pliktig til å føre journal.
Det finnes mange ulike elektroniske journalsystemer på markedet, og her kan du lese om EG HANO journalsystem som bare er et eksempel av mange. Det kan være lurt å sjekke ut flere, og eventuelt be om en prøveperiode for det programmet du føler vil være best for deg.
Seksuell trakassering/krenkelser/grenseoverskridelser utøvd av klienter:
- Si tydelig ifra til klienten at «dette er ikke greit».
- Sørg for dokumentasjon i klientens journal, eksempelvis «klienten onanerte på skjermen». Dette er viktig i forhold til et eventuelt etterspill.
- Sørg for kollegial støtte hos arbeidsgiver eller veileder i sexologi.
- Seksuell trakassering er forbudt, og tilfeller bør politianmeldes.
Som behandlere har vi et ansvar for å ivareta både oss selv og pasientene / klientene våre, og vi skal alltid være bevisst makten vi sitter med som behandlere. Dette innebærer blant annet å sette grenser, å dokumentere og i siste instans å anmelde der en finner det nødvendig. Som fagfolk skal vi kjenne oss trygge når vi tar noen i behandling. Og det å ta noen i behandling, krever at en har kompetanse, trygghet og ikke minst en god veileder med seg Det kan oppleves vanskelig når vonde og ubehagelige ting skjer, men en må aldri glemme hvem som er den svake part i en behandlingssituasjon. Bevissthet rundt egen rolle, tydelighet på skillet mellom privatperson og profesjonell, samt muligheten til å søke veiledning hos andre fagpersoner vil være svært viktige elementer å ta med seg inn i drift av egen praksis. Her kan du lese hva arbeidstilsynet sier om seksuell trakassering.
Nyttige lenker:
Legeforeningen har laget en Oppstartsbok i allmennpraksis som kan ha mange nyttige tips.
Norsk psykologforening har en tilsvarende nettside der du finner tips til oppstart av privat praksis.
LYKKE TIL!