Reisebrev fra ESSM 2019
Skrevet av Wenche Haaland, som fikk tildelt reisestipend fra NFKS
Jeg er jordmor med lang erfaring fra sykehus og kommunehelsetjeneste. Her møtte jeg tidlig mange aspekter ved seksualitet og seksuell helse. I grunnutdanningen min som sykepleier og senere som jordmor hadde seksualiteten ikke fått stor plass. Fokus var gjerne på seksuelt overførbare infeksjoner, prevensjon og reproduksjon. Så da sexologistudiet ved UiA startet opp i 2001 søkte jeg og fikk studieplass.
Siden 2006 har jeg også jobbet som sexologisk rådgiver ved Elvebredden Gynekologipraksis i Kristiansand. Her tar jeg imot enkeltpersoner av alle kjønn og par til sexologisk rådgivning.
Min motivasjon for å delta på ESSM kongressen var faglig påfyll av nyere forskning innen seksualmedisin, diskusjonene som følger og ikke minst å treffe nye kolleger fra ulike land med andre kulturer.
På en slik kongress er det mange parallelle foredrag og workshops, så det kan være vanskelig å velge hva man vil delta på. Temaene varierte fra generell basisforskning innen seksualmedisin, seksuelle rettigheter, seksuell helse og dysfunksjon hos transpersoner, kvinner og menn. Det er en liten overvekt av temaer som går på mannlige dysfunksjoner, så man gjør seg noen tanker om at her er det lettere å få forskningsmidler.
Jeg gikk på såkalte «round table» foredrag. Her er fokus på et spesielle emne hvor de aller nyeste forskningsdataene relatert til dette blir presentert ved tre til fem foredrag etterfulgt av en diskusjon.
Et av temaene her omhandlet kvinners orgasme. Her var det først en presentasjon av en studie om kvinners opplevelse av orgasme ved samleie, etterfulgt av en studie om kognitiv affektive faktorer hos kvinner med orgasmeproblemer. Til slutt et foredrag om fysiologien bak kvinnelig orgasme.
Andre eksempler på emner som ble tatt opp var «#MeToo» bevegelsen, etterfulgt av foredrag om psykopatologi og konsekvenser av seksuelle overgrep. Likeledes et tema som omhandlet svangerskap, foreldrerollen, seksualitet og pardannelse.
Av workshops vil jeg spesielt nevne to som gikk på seksuell dysfunksjon.
I den første workshopen var målet å vise hvordan seksuell dysfunksjon hos en part i et forhold alltid vil påvirke partner, og hvordan behandlingsstrategien kan bli sabotert hvis man ikke tar hensyn til dette.
Eksempler her gikk på konsekvenser av vulvodyni og lite seksuell lyst hos kvinnen, et annet på konsekvenser av prematur ejakulasjon og erektil dysfunksjon. Viktig å tenke partner ved rådgivning, hvem eier problemet?
I den andre workshopen var tema smerteproblematikk, dyspareuni og vaginisme hos kvinner. Målet var å gi oss deltagere en større forståelse for medisinske, psykologiske og partnerrelaterte faktorer ved seksuelle smertetilstander.
Til slutt vil jeg nevne en flott presentasjon siste kongressdagen om homofobi og transfobi sett fra en historisk vinkel. Som avslutning på foredraget ble det vist en video om identitet og mangfold som ligger på YouTube, Tv2 Danmark «All That We Share». Jeg har brukt den i undervisning selv og deler den gjerne.
Etter tre intense og lærerike dager på kongressen, hadde jeg og reisevenninne Torunn Bratvedt, som også er sexologisk rådgiver, satt av en dag ekstra før hjemreise for å oppleve Ljubljana som er hovedstaden i Slovenia. Den vakre byen blir ofte kalt lille Praha og har en godt bevart «Old Town» med mange kafeer og attraksjoner. I denne delen av byen er det helt bilfritt og over bysentrum ruver Ljubljana Castle med en fantastisk utsikt til de juliske Alpene. På kvelden var vi heldige og fikk billetter til Carmen på operaen, som ble en flott opplevelse og avslutning på turen til Slovenia.