Reisebrev fra NACS 2024
Reisebrev NACS Tampere 2024
I år var det Finlands tur til å arrangere Nordisk forening for klinisk sexologis (NACS) årskonferanse. Finsk forening for klinisk sexologi (FIAS) er den største foreningen i NACS med 1800 medlemmer.
Årets tema var konfliktløsning, men det var også mange andre tema som ble belyst. Jeg vil bruke dette reisebrevet til å nevne noen av høydepunktene.
Fredag
Fredag ønsket Hannu Piispanen og Satu Söderström fra FIAS velkommen til konferansen og til Tampere.
Knut Hermstad fra Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS) var keynote speaker og snakket om seksuelle overgrep som en trussel mot seksuell velvære og behovet for å jobbe med konfliktløsning og forsoning i situasjoner med seksuelle overgrep. I konfliktløsningen går man ikke inn i skyldspørsmål. Knut snakket om at mange utsatte føler på skam, skyldfølelse og er redde for utøver. Dersom man intervenerer på riktig tidspunkt og begge parter er motiverte så kan konfliktløsning være et gode for alle. Utsatte kan få svar på spørsmål de har som for eksempel hvorfor de ble utsatt (Var det noe de gjorde?) og kan få satt ord på hva det har gjort med dem. Frykten for å bli utsatt igjen og inntrykket av hvor mye makt utøver har kan også bli dempet. Samtalen må forberedes grundig og krever at det er en kvalifisert fagperson til stede. Slik konfliktløsning kan gjøres av behandlere med riktig kompetanse eller for eksempel i Forliksrådet. Knut ga en solid presentasjon og jeg vil gjerne høre mer om dette temaet.
Jaana Kauppinen snakket om at vold mot sexarbeidere er mangefasettert. Det hun snakket om var kjent stoff, men hun hadde en veldig god presentasjon og et engasjement som løftet innlegget. Sexarbeidere er en marginalisert og stigmatisert gruppe som kan oppleve diskriminering og vold på ulike måter, blant annet som strukturell vold. Hun hadde også ideer om hvordan man kunne skape positive endringer, for eksempel ved avkriminalisering av sexarbeid.
Lørdag
Hanne Grasmo fra NFKS hadde en presentasjon om seksuelle rollespill som skeiv motstand. Hanne var en høyst nødvendig vitamininnsprøytning på slutten av en lang dag. Det er spennende å høre om forskningen hennes og jeg ser frem til å høre mer.
NACS generalforsamling. Generalforsamlingen hadde ingen saker som skulle stemmes over i år og gikk raskt og rolig for seg. Det var blant annet en presentasjon av de nye autorisasjonskriteriene i løpet av møtet.
Søndag
Denne dagen var det flere gode innlegg. Blant annet Amanda Klysing; How Can We Measure Sexual Satisfaction? Lessons From Translating and Using a Standardised Self-Report Instrument, Jessica Påfs; Women's Experiences of Female Ejaculation and/or Squirting: A Swedish Cross-Sextional Study, og Ingela Steij Stålbrand; Exploring Sexual Satisfaction Among Population Groups in Sweden. Det var særlig interessant å høre hvordan man kan måle og sammenligne seksuell tilfredsstillelse. Vi kan lage gode forskningsverktøy for å sammenligne høyst subjektive opplevelser.
Oppsummering
Totalt sett syns jeg konferansen var nyttig, men det klare høydepunktet var å motta min autorisasjon som sexologisk rådgiver. Dette har jeg jobbet for i 10 år, og jobber nå for å bli autorisert som klinisk sexolog i neste omgang.
Menneskemøtene er alltid noe av det viktigste, og det er flott å møte gode kollegaer i både fagprat og høytidelig ramme til middag. Å holde seg faglig oppdatert og vedlikeholde nettverket kan aldri undervurderes.