Reisebrev fra Odense
Reisebrev fra Tone Jacobsen
Reisebrev fra Odense!
Jeg var så heldig å få innvilget et reisestipend fra NFKS på inntil 10 000 tidligere i år, for en gave. Med bakgrunn fra Statens barnehus, rusbehandling og nå som daglig leder i Nok Agder, er det overgrepsproblematikk som har preget min arbeidshverdag i en årrekke. Derfor var det både spennende og naturlig å bruke stipendet på «Forskningsnetværkets konferance om overgreb mod børn 2024» på det syd danske universitetet i Odense.
Sexologien er mangfoldig. Den engasjerer, irriterer, gleder, begeistrer, provoserer og fortviler. Overgrepsproblematikk er ent av seksualitetens absolutte skyggesider. Vold og overgrep kostetr det norske samfunnet i underkant av 93 milliardærer kroner i 2022. Ja, du leste riktig. Helseøkonomer har beregnet at hvert overgrep koster samfunnet 7 millioner. Her ligger det stort potensiale i det forebyggende arbeid, og mye ressurser å bruke om vi kan få ned antall overgrep.
Konferansens tema ble presentert av psykologer, barnehus både i Norge og Danmark, Kripos, forskere i kriminologi m fl. Jeg vil trekke frem to av foredragsholderne som jeg synes presenterte mye spennende.
Den første jeg vil trekke frem er Kathrine Jørgensen, sosiolog og ph.d i kriminolog. Hun snakket om ulovlig bildedeling på sosiale medier. Dette er et tema som engasjerer og som vi som jobber med barn og unge møter hyppig i vår hverdag. Som fagfolk og som foreldre. Jørgensen delte delingsmiljøene inn i to hovedgrupper, kjente delingsmiljøer og organiserte delingsmiljøer. De kjente delingsmiljøene, altså dere de involverte kjenner hverandre, drives av et ønske om anerkjennelse, status og seksuell nysgjerrighet. De organiserte, f eks på Dark web, styres av seksuell tilfredstillelse, utskamming av den som er avbildet (misogyni) og makt. Det er en overlapp av grooming og sextortion, det å og på den ene side innynde seg hos barn og unge med mål om seksuell kontakt, for så å presse dem til å dele bilder og videoer videre, og dele informasjon om vedkommende.
Jørgensen trekker frem at lav selvkontroll er en risikofaktor for å dele bilder av seg selv. Det fører til skyld og skam, angst og depresjon, mobbing og ensomhet. Dette får store konsekvenser for vedkommende, og gjør livet veldig sårbart og vanskelig i etterkant.
En annen foredragsholder, Kasper Jørgensen, kriminolog og ph d stipendiat ved Aalborg universitet. Han forsker på straff for seksualitetskriminelle og pedofile, og videre virkningen av dette.
Han snakket om at her er det ingen enklelette svar, Vi beveger oss i et minefelt av hensynet til barnet, samt den seksuelle kriminelles universelle rettigheter i bl. a menneskerettighetene.
I Danmark sier han at det er flere som dømmes for overgrep mot barn, de straffes hardere og idømmes lengre straffer. Det er mer søkelys på straff og mindre på behandling.
Selv i dette mørke landskapet av skyggesiden i sexologien, vil jeg trekke frem et spesielt lyspunkt jeg bet meg merke i. Danske forskere fremhever viktigheten av sexologisk kompetanse i flere av innleggene på konferansen. Spesielt når det snakkes om behandlingstilbud til seksualkriminelle. De differensierer mellom psykologisk og sexologisk behandling. Samtidig på peker de utfordringen i terapi overfor denne gruppen, at der er vanskelig å komme i posisjon, men vår kompetanse er unik og den må bruke også her i seksualitetens skyggedal.
Til slutt, tusen hjertelig takk til NFKS og denne unike muligheten som ligger i stipendene dere deler ut. Har hatt noen flotte dager i Danmark, men faglig inntrykk, nettverksbygging og gjensyn med gode kollegaer fra Statens barnehus. Jeg oppfordrer alle medlemmer til å benytte seg av denne muligheten, og dra på en eller annen spennende konferanse et eller annet spennende sted i verden
En takknemlig reisehilsen fra Tone